10 Temmuz 2015 Cuma

Karanlıktan Aydınlığa Nikola Tesla




       Bugün 10 Temmuz 2015. Bundan tam 159 yıl önce 1856 da 20.yüzyılın en büyük mucitlerinden biri, geceyi gündüze çeviren adam Sırbistan da dünyaya geldi.  Yaklaşık 200 patente sahip olan çağın en önemli adamı Nikola Tesla

   Nikola Tesla; gündelik yaşantımızda kullandığımız hayatımızı kolaylaştıran, tek bir dokunuşla istediklerimiz yapmamızı sağlayan aletleri, elektronik eşyaları, aklınıza gelebilecek her  türlü cihazın temelini oluşturan çalışma prensiplerinin sahibi. Fikri olmadığı, imzası olmadığı çok az yer var.

   İlkokul çağlarımız da öğretmenimiz tarafından bize söylenen; ampulü bulan Edison’un ne kadar büyük bir mucit olduğu idi. Tesla'yı hiç anlatmamışalrdı bize. Adını büyüdüğümüzde  duyduk;  Edison dan daha iyi olduğunuda. Edison ile Tesla arasında ki ilişkiyi bilmeyenler için hatırlatalım.

   Tesla, Edison ile karşılaştığında Alternatif Akım sisteminin açıklamasını yapar. Edison onu takmaz ve şöyle der. ‘  Sen teori üzerinde vaktini harcıyorsun ‘. Tesla’yı  yanında işe alır ve işi yapması halinde kendisine 50 bin dolar prim vereceğini söyler. Tesla  görevi başarıyla tamamlar ve primini isteyince Edison dan şu tepkiyi görür. ‘ Tam bir Amerikalı gibi düşünmeye başladığında Amerikan şakalarınıda anlayabilirsin ‘ der  ve  vaad ettiği parayı vermez. Tesla hemen istifa eder. Bu olay iki zeki insanın uzun bir rekabete gireceğinin göstergesidir.




   Tesla projelerini hayata geçirmek için çok uğraşır. Maddi kaynak konusunda sıkıntı çeker. Ona yardımcı olacak kişileri bulur, başarılıda olur ancak maddi kaynaklar tükenir, kendi hissesinden vazgeçerek büyük bir jest yapar ve bunu şu şekilde açıklar. ‘ Para insanların kendilerine biçtiği kıymete haiz değildir. Benim bütün param deneylere yatırılmıştır. Bunlarla yeni keşiflerde bulunup insanoğlunun yaşamının biraz daha kolaylaştırılmasını sağlıyorum.
 ‘
   Tesla’nın buluşları anlatmakla bitmeyecek kadar fazla. Evlerimizde kullandığımız floresan lamba, mikro dalga fırın, uzaktan kumanda. Otomobillerde ki ateşleme sistemini, radarı.  İlk insan yapımı şimşeği kendisi yapmıştır.

   Günümüzde Tesla’nın Alternatif  Akım sistemini örnek alarak yapılan bir girişim daha var. İsminden de anlaşılacağı üzere  Tesla Motors. Tamamen Tesla’nın Alternatif Akım projesini kullanarak bir araba yaptı. 0 dan 100 km hıza 3.9 saniyede ulaşan, 300 kilometrelik yolu tek damla benzin harcamadan alabiliyor.

  Tesla para yönetiminde hiç başarılı değildi. Son zamanlarını borçlarından kaçmak için otel değiştirmekle harcadı.  7 Ocak 1943 tarihinde 86 yaşında New Yorker Otelin de 3327 numaralı oda da kalp yetmezliği sebebiyle hayata veda etti…

  Son olarak Tesla’nın şu sözüyle yazıyı bitirelim. ‘ Bırakın doğruları gelecek söylesin. Herkesi eserlerine ve başarılarına göre değerlendirsin. Bugün onların olsun ama uğrunda çok uğraştığım gelecek benimdir.  - Nikola Tesla


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder